KEVÄT TULLOO!! Kuten myös poikimakausi, Jaffat ja harmillisesti joskus myös kuolleet tai heikot vastasyntyneet vasikat!!

Schmallenberg – joku saksalainen kyläpahanen? Kyllä, mutta myös VIRUS, joka aiheuttaa epämuodostuneita ja ennenaikaisia vasikoita.

Aina, jos tilalla nähdään normaalia enemmän epämääräisiä luomisia, niin paras keino reagoida asiaan on lähettää sikiö ja jälkeiset tutkittavaksi Ruokavirastoon (ent. Evira). Mieluummin ennemmin, kuin myöhemmin.

Eurooppaan rantautui vuosina 2011 ja 2012 uusi virus, joka nimettiin löytöpaikkansa mukaan. Nimeämisjuhlassa ei taaskaan ajateltu meitä suomalaisia. Lukutuokiota helpottaakseni, käytän myöhemmin Schmallenberg-viruksesta lempinimeä SBV.

Suomessa polttiaiskesän 2012 jälkimaininkeina saimme SBV positiivisilta tiloilta kuulla talven ja kevään 2013 aikana surullisia uutisia luomisista, epämuodostuneista koukkujalkaisista vasikoista ja karitsoista. Tilanne rauhoittui, kun virus oli levinnyt polttiaisten levittämänä tehokkaasti läpi puolikkaan Suomen ja niin naudat kuin lampaatkin nauttivat immuniteetista sairastettuaan taudin kertaalleen.

Tutkijat ennustivatkin, että tulevaisuudessa voi tautipurkaus syntyä uudestaan, kun laumaimmuniteetti laskee ja naiiveja eläimiä syntyy. Ja näin ehkä tapahtuikin kesällä 2018. Ruokavirasto on tutkinut vasta-aineita verinäytteistä eri puolilta Suomea, ja todennut, että viimekesänä SBV on levinnyt laajalti ympäri Suomenmaata. Ja tästä vahvistukseksi, on Ruokavirastossa maaliskuun puolivälissä todettu ensimmäinen SBV aiheuttama luominen. Emä oli ollut 7,5 kk tiineenä.

Alttiita sairastumaan ovat vuonna 2014 tai sen jälkeen syntyneet naudat tai lampaat. Akuutti sairastuminen polttiaiskaudella ilmenee kuumeena, maidontuotannon laskuna ja vesiripulina. Jopa yleisempää on, että oireet ovat niin lieviä, että tuottaja ei ole havainnut mitään merkittävää muutosta eläimissään, erityisesti lampailla. Kuitenkin suurin taudin aiheuttama murhe tulee viruksen tunkeuduttua istukan lävitse sikiöön. Mikäli emä sairastaa Schmallenbergin tiineysvuorokausina 76-174, on mahdollista, että virus kulkeutuu istukan lävitse sikiöön. Sikiö kasvaa normaalisti, mutta vahinko on jo tapahtunut ja sikiön kehitys ei ole normaalia. Sillä voi olla vakavia epämuodostumia selkärangassa, päässä ja jaloissa. Tyypillinen muutos on koukkuun jäykistyneet nivelet. Sillä on yleensä vakavia hermostollisia puutteita ja on siksi elinkelvoton. SBV:n aiheuttama koukkujalkaisuus voi aiheuttaa poikimavaikeuksia emällä. Jos vasikka on lähemmäs täysi-ikäinen, ei se mahdu ulos normaalisti, koska jalat eivät suoristu. Epätoivoinen synnytyksen avustaja pohtii, että mikä täällä nyt mättää?

SBV voi oireilla syntyvässä vasikassa lievemmässä muodossa, vasikka on elävä ja muuten normaalin näköinen, mutta se on heikko, hidas tai ei pysty imemään. Näissä tapauksissa voi kyse olla myös hapenpuutteesta kärsineestä vasikasta. Heikkojen vasikoiden syyksi voi usein myös paljastua ravitsemukselliset puutostilat (valkuainen, vitamiinit ja hivenaineet). Lopputiineyden ruokinta on siinä tapauksessa laskettava yhdessä terveydenhuoltoeläinlääkärin ja ruokinnansuunnittelijan kanssa ottamalla rehunäytteitä ja verinäytteitä.

Olen nyt pohjustanut teitä seuraaviin toimenpiteisiin:

Mikäli pihaton lattialle putkahtaa ennenaikainen tai epämuodostunut vasikka. Kerätkää (kuollut) vastasyntynyt ja sen mukana tulleet jälkeiset roippeineen jätesäkkiin ja kylmään, ulos jäähtymään. Jätesäkki suljetaan huolellisesti ja laitetaan vielä toinen kerros muovia ja paperia ympärille, ettei litkut valu bussikuskin housuille, ja sitten pahvilaatikkoon. Huom. säilytä kylmässä, mutta tuote ei saa jäätyä. Huristelette aamulla paikalliseen Matkahuoltoon ja lähetätte paketin, lähetteen kera suoraan Ruokavirastoon (ent. Evira) Helsinkiin, Kuopioon, Seinäjoelle tai Ouluun. Mikäli välimatka ei ole este, voitte myös ajella suoraan Ruokaviraston porteille ja tipauttaa lähetyksenne vastaanottopaikkaan. Kuopiossa tämä onnistuu vaikka keskellä yötä, jättämällä paketin tarkoitukseen varattuun kylmäkonttiin! Luomisen syyn selvitys maksaa 92,41€ + alv 24%.

Lähete printataan mukaan tästä:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/laboratorion-ohjeet-lahetteet/elaintautitutkimukset/tuotantoelaimet/lab-1021-lahete-luomisen-syy-nauta-lammas-vuohi.pdf

Ruokavirastossa tykkäävät kovasti, jos pirautatte ja kerrotte, että heille on tulossa paketti! Numerot ja osoitetiedot löytyvät kätevästi suoraan lähetteen alareunasta.

Yleisempiä infektiivisiä luomisen aiheuttajia naudoilla on bakteereistaTrueperella pyogenes. Tuttu pöpö, mikä aiheuttaa vastustuskyvyn pettäessä utaretulehduksia ja muita tulehduksia yksittäisillä eläimillä ja tämän tulehduksen seurauksena sikiö voi abortoitua. Lisäksi mm. Mycoplasma bovis,Ureaplasma diversum, Bacillus licheniformisja, Listeria monocytogenes voivat olla myös aiheuttamassa ongelmia. Luomisia aiheuttava alkueläin Neospora caninum on yleistynyt Suomessa. Alkueläin tarvitsee väli-isännäkseen koiraeläimen, joka saa tartunnan syömällä infektoituneen sikiön tai jälkeisiä ja levittää ookystiä laitumelle ulosteissaan.

Kaikki luomiset eivät johdu infektiosta, vaan esimerkiksi myrkytyksestä (hometoksiinit), ravintoaineiden puutoksista tai stressistä (esim. lämpöstressi) ja osassa tapauksissa mitään selvää syytä ei löydetä. Mikäli luomisien määrä ylittää 5% tiineyksistä, tulee viimeistään siinä vaiheessa herätä tutkimaan syytä. Vasikan menetyksen lisäksi luomista seuraa todennäköisemmin jälkeistenjääminen ja kohtutulehdus ja sitä kautta tuotospotentiaalin lasku ja tiinehtymisen viivästyminen.

Joskus törmäämme yksittäiseen epämuodostuneeseen vasikkaan. Läheskään aina ei ole kyseessä mikään tauti eikä vasikkaa tarvitse lähettää ihailtavaksi patologille. Yleisimpiä epämuodostumia ovat: Vatsahalkio (schistosoma reflexum), vesivatsa (hydrops ascites), vesipää (hydrocephalus congenitus) ja vesipöhö (anasarka). Myös muunlaisia epämuodostumia sekä eriasteisia ”siiamilaisia kaksosia”, kuten kaksipäisiä vasikoita, putkahtelee ajoittain maailmaan. Sonnien jälkeläisten epämuodostumia seurataan, joten sen takia niistä on hyvä ilmoittaa. Jos outoja vasikoita tuleekin useampia, saattaa kyseessä olla perinnöllinen sairaus, ja silloin sen tarkempi laatu on hyvä tutkia.

Ilmiselvää on se, että olipa syy luomisille tai kuoleville vastasyntyneille mikä tahansa, voi sen ainoastaan selvittää varmaksi lähettämällä näytteitä tutkittavaksi. Tämä sama perusajatus koskee myös lähes kaikkia karjatasolla ilmeneviä sairauksia. Ripulista ja hengitystietulehduksista seleeninpuutokseen ja ulko- ja sisäloistartuntoihin. Varmaan diagnoosiin pääseminen, arvailujen sijaan, antaa meille paremmat mahdollisuudet puuttua asiaan ja katsoa tulevaisuuteen huomattavasti viisaampina.

Ruokavirastoon voi lähettää myös kokonaisen vasikan avattavaksi kuolinsyyn tutkimista varten. Alla olevasta linkistä löydät ohjeet ja lähetteet näytteiden tai kokonaisen eläimen lähettämistä varten. Tutkimuksen hinta on 107,97€ plus alv24%

http://aineisto.ruokavirasto.fi/evira20181231/www/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/naytteenotto–ja-lahetysohjeet/naytteiden-lahettaminen-ruumiinavaukseen/index.html

Lisäksi löytyy kattavasti vaikka mitä muuta hyödyllistä. Mm. vasikkaripuli- ja hengitystietulehdus-tutkimuspaketti. Muita laboratorioita, joihin voi lähettää mm. uloste- ja verinäytteitä tutkittavaksi ovat esim. Movet Kuopiossa, Seilab Seinäjoella sekä Vetlab Tampereella. Tutkimusvalikoima vaihtelee laboratorioiden kesken ja kannattaakin olla suoraan laboratorioon yhteydessä, jos on kysyttävää. Siellä on aina ihan tavallisen mukavia ihmisiä töissä.

Tässä vielä ladattavaksi kooste 2018 vuodelta: katso tästä mikä tehoaa polttiaisiin:

Loislääkkeet 2018 koonti

Lehmälääkärit.com eläinlääkärit auttavat mielellään näytteiden tulosten tulkinnassa sekä jatkotoimenpiteiden suunnittelussa tilallenne.

Tehdään kaikki nyt yhteinen päätös, että tutkitaan ensin ja sitten vasta hutkitaan!

Keväisin terkuin,

Eläinlääkäri Sanni Kallio, Lehmälääkärit.com

Täältä pääset lukemaan Ruokaviraston tiedotteet Schmallenbergviruksesta:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/schmallenberg-virus-todettu-luodun-vasikan-naytteessa/

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/julkaisut/esitteet/elaimet/sbv.pdf

Polttiaiset (Culicoides)

Ovat ainakin hevosihmisille tuttuja ötököitä, koska niille allergisoituessaan, hevonen voi kehittää hankalan ”kesäallergian”. Nämä ärsyttävät, noin 1mm kokoiset, joka paikkaan tunkeutuvat hiljaiset hyökkääjät, eivät toimi pelkästää Schmallenberg-viruksen tehokkaina levittäjinä, vaan myös kansallisesti vastuttettavan sinikielitaudin (Blue tongue virus) levittäjinä. Sinikielitauti on nostanut myös päätään viimevuosina Euroopassa, leviten siellä jo laajalti.

Kuvahaun tulos haulle polttiaiset culicoides Kuvassa Culicoides polttiainen. (http://www.butox-info.com/ectoparasites/culicoides.asp)

Lähteet:

Garigliany M et al. Schmallenberg Virus in Domestic Cattle, Belgium, 2012. Emerg Infect Dis. 2012

Garigliany M et al. Schmallenberg virus: A new Shamonda/Sathuperi-like virus on the rise in Europe. Antiviral Research 2012

Holopainen Minna, Naudan abortit Suomessa. Lisensiaatin tutkielma. HY/ELTDK 2014

www.ruokavirasto.fi (Artikkelikuva myös Ruokaviraston Scmallenberg esitteestä, luvalla käytetty.)

www.ett.fi