Cryptosporidium parvum – alkueläimen aiheuttama vasikkaripuli leviää Suomessa, ja sen merkitys taudinaiheuttajana on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna Ruokaviraston vasikkaripulinäytteistä 72:ssa todettiin C. parvum (näytteitä kokonaisuudessaan 218 kpl). Tämän lisäksi myös tuotantoeläinten kanssa kosketuksissa olevat ihmiset ovat tartuntariskissä, ja yhä useampi on sairastunut kryptosporidioosiin. Muut cryptosporidium-lajit eivät aiheuta vasikalle tautia.

C. parvumia esiintyy myös muilla nisäkkäillä kuin vasikalla – sitä on tavattu mm. jyrsijöillä ja jäniseläimien sonnassa. Myös linnut voivat levittää ookystia. Ihmisellä C. hominis on usein ulkomailta saadun ruokamyrkytyksen taudinaiheuttaja yhdessä C. parvumin kanssa. Tuleekin muistaa, että mikäli on itse sairastunut kryptosporidioosin oireisiin joko jollain tilalla vierailtuaan tai ulkomaanmatkallaan, oman tilan vasikat voivat saada tartunnan myös sinulta!

Mitä tai mikä kryptosporidioosi on?

Kryptosporidioosi on Cryptosporidium parvumin aiheuttama ripulitauti. C. parvum on yksisoluinen alkueläin, jota esiintyy eri nisäkkäillä. Se elää suoliston pintasolujen sisällä. Se tarttuu eläimestä toiseen ulosteella saastuneen veden, rehun tai karsinarakenteiden välityksellä. Kun sairastuneen eläimen ulostetta päätyy terveen eläimen suuhun, ookystat eli alkueläimen tartunnalliset muodot kulkeutuvat ohutsuoleen ja kiinnittyvät ohutsuolen seinämään aloittaen elinkaarensa, mikä päättyy tartuntakykyisten ookystien eritykseen. Tartunnasta oireisiin kuluu 2 – 7 vrk. Sairastunut eläin erittää miljardeja ookystia, ja eritys alkaa jo ennen varsinaisen ripulioireilun alkamista. Ookystat ovat välittömästi tartuntakykyisiä ja voivat aiheuttaa taudin muille karsinan tai alueen eläimille – tai niitä hoitavalle ihmiselle. Tartunnan saamiseen ei vaadita kuin parikymmentä ookystaa, eli infektioannos on todella pieni.

Kryptosporidioosin oireet

Oireena nähdään runsas vetinen ripuli, ruokahaluttomuus, voimakas kuivuminen ja ajoittain myös kuume. Kryptosporidioosiin sairastuneet vasikat voivat herkemmin sairastua myös muihin vasikkaripuleihin, kuten rotaan tai kokkidioosiin. Yhteisinfektioissa kuolleisuus on monesti suuri. Mikäli hyvästä neste- ja elektrolyyttitasapainosta huolehditaan, tauti rajoittuu itsestään noin viikossa ja vasikka paranee. Se voi kuitenkin erittää ookystia ulosteessaan vielä parikin viikkoa oireiden loppumisen jälkeen. Mikäli vasikka on hoidettu halofuginonilaktaatilla (Halocur) ookystien eritys alkaa pari päivää lääkkeen lopettamisen jälkeen, mutta eläin ei välttämättä sairastu itse tautiin. Erityksen siirtymisen johdosta sonnivasikoiden, jotka ovat saaneet Halocur lääkityksen, välitysikä on vasta 4 viikkoa.

C. parvum on pikkuvasikoiden taudinaiheuttaja, ja aikuisissa hiehoista tai lypsylehmissä sitä tutkimuksesta riippuen ei tavata ollenkaan, tai tavataan hyvin pieniä määriä. Vasikat sairastuvat yleensä 1-2 viikon ikäisenä. Pikkuvasikat voivat saada tartunnan  poikimakarsinasta tai poikima-alueelta, yksilökarsinoista tai ryhmäkarsinasta, ja niissä olevista eläimistä. Myös eläintenhoitaja voi levittää tautia huolimattomalla hygienialla esimerkiksi hoitaessaan vastasyntyneitä vasikoita vanhempien vasikoiden luona käytyään.

Kryptosporidioosin vastustuksesta tekee kinkkistä se, että ookystat ovat hyvin kestäviä ympäristössä: ne kestävät pakastamista, kuumuutta (vasta 5 min 70-asteessa tappaa ookystat), happamuuden vaihteluita ja useimpia puhdistus- ja desinfiointiaineita. Kuivuus tappaa ookystat. Koska pienikin ookystamäärä riittää aiheuttamaan taudin, puhdistustoimenpiteiden on oltava äärimmäisen tehokkaita ja järjestelmällisiä.

Miten taistella tautia vastaan?

Ensiksi tulee huolehtia, että vasikat ovat tarpeeksi terveitä vastustamaan taudinaiheuttajia ympäristössään: 3-4 l laadukasta – eli mitattua (Brix yli 22%) – ternimaitoa viim. 4 h kuluessa syntymästä riittää takaamaan vasta-aineiden määrän veressä.

Poikimakarsina, emän likainen utare tai likainen yksikökarsina on yleinen tartunnan lähde vasikalle, joten niiden puhtaana pitäminen on erittäin tärkeää. Pahoissa epidemiatiloissa suositellaan vasikan erottamista heti poikimisesta. Mitä puhtaampi ja kuivempi karsina vastasyntynyttä odottaa, sen parempi. Ideaalitilanteessa vastassa on pesty, desinfioitu ja sen jälkeen 3-4 pv kuivana ja tyhjillään pidetty yksilökarsina johon vasikka pääsee. Juottoastiat tulee pitää puhtaana ja kuivana, suositus on että vasikalla olisi oma tuttiämpäri koko juottokauden ajan.

Ryhmäkarsinoissa kryptosporidioosin hallintä on haastavaa. Paras tulos saadaan, jos karsinat ovat ”all in – all out” – periaatteella toimivia, eli koko ryhmä siirretään yhtä aikaa eteenpäin, jolloin karsina voidaan tyhjentää, pestä, desinfioida ja kuivattaa kunnolla vasikkaryhmien välissä. Kaikkien karsinarakenteiden on oltava helposti puhtaana pidettäviä (muovi, metalli) ja mielellään siirreltäviä. On hyvä, jos ryhmäkarsinoiden välillä voidaan estää kosketus. Suositeltu ryhmäkoko karsinassa on 3-6 vasikkaa. Jos eläin alkaa ennaltaehkäisystä huolimatta ripuloimaan, se siirretään välittömästi pois muiden luota omaan sairaskarsinaan. Jos useampi eläin oireilee, sairaat ja terveet tulisi pitää eri karsinoissa, jopa eri osastoissa/rakennuksissa. Sairaita hoidetaan laadukkaalla elektrolyyttijuomalla (kysy eläinlääkäriltäsi neuvoa tuotteen valinnassa!), kipulääkkeellä ja tarjoamalla niille puhtaat, kuivat ja vedottomat olosuhteet.

Mikäli tilalla on krypton takia kaikista toimista huolimatta korkea kuolleisuus, kannattaa ehdottomasti harkita markkinoilla olevaa Halocur-lääkevalmistetta. Se ei estä tartuntaa, mutta lieventää oireita. Se annetaan ennaltaehkäisevästi kaikille vasikoille ensimmäisten 7 elinpäivän ajan suun kautta. Lääke siirtää ookystien eritysaikaa myöhemmäksi, jolloin vasikka on jo vanhempi ja näin vastustuskykyisempi taudille – ookystia erittyy kuitenkin lääkkeestä huolimatta, joten tulee muistaa, ettei lääkitys korvaa muita torjuntatoimenpiteitä!

Pari sanaa siivouksesta ja desinfioinnista

Tehokkaan kuumapesun jälkeen rakenteet ja pinnat on desinfioitava. Kryptosporidioosiin tepsiviä desinfiointiaineita markkinoilla on Kenocox, Neopredisan ja Kilcox Extra. Ohjeet ja tehokkaat laimennussuhteet kannattaa tarkastaa valmistajalta oston yhteydessä. Näistä valmisteista ainoastaan Kenocoxia saa valmistajan mukaan käyttää eläinten ollessa samassa tilassa, jolloin se on mahdollisesti käytännöllisempi esimerkiksi talven aikana tapahtuvaan puhdistukseen. Rakenteiden ja karsinoiden on annettava kuivua puhdistuksen jälkeen kunnolla, mielellään vähintään 2 pv. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voidaan käyttää kuivadesinfektioainetta ja runsasta kuivitusta väliaikaisesti korvaamassa puhdistustoimia. Ookystat eivät kestä kuivuutta ja tuhoutuvat täysin kuivassa, esim. lasipinnalla muutamassa tunnissa. Kuivadesinfektioaineet eivät tehoa ookystiin eivätkä ”desinfioi”, mutta ne imevät pintoja tehokkaasti kuivaksi.

Lopuksi

Johtuen C. parvumin suuresta eritysmäärästä ja sen pienestä infektioannoksesta, taudin saneeraaminen navetasta on käytännössä mahdotonta. Tautitorjunnan tuleekin siis perustua vasikoiden terveyden tukemiseen ja ookystien lukumäärän pienentämiseen. Näin sairastumistodennäköisyys on pienempi, ja tartunnat lieväoireisempia. Torjunnassa auttaa kunnollisten rutiinien luominen, tutkittuun tietoon perustuva toiminta ja yhteistyö kaikkien vasikoiden kanssa toimivien välillä.

C. parvum tilalla ei ole mikään häpeän aihe! On erittäin tärkeää että Nasevaan lisätään erityistilanne päälle ja että kaikkia tilalla vierailijoita varoitetaan taudista etukäteen jotta sen leviämistä ja ihmisille aiheutuvia sairastapauksia voidaan vähentää!

Ripuloivien vasikoiden kanssa pelaaminen syö voimia ja hermoja. Älä yritä pärjätä sen kanssa yksin! Lehmälääkärit.com eläinlääkärit ovat apunasi tilakohtaisten suunnitelmien teossa – soita ja pyydä meidät avuksi!

Terkuin,

Terveydenhuoltoeläinlääkäri Noora Forsblom, Lehmälääkärit.com

LATAA TÄSTÄ PIKAOHJE OMALLE TILALLESI: LYPSYKARJA, EMOLEHMÄKARJA

 

Huom! Vielä on muutama päivä aikaa ilmottautua viimeisille Ripuliretkille!

2.4.2019 Alajärven ammatti-instituutti Kurejoentie 390, Kurejoki

4.4.2019 Ilmajoen maatalousoppilaitos Ilmajoentie 525, Ilmajoki

Hinta 129€ (+alv 24%)/henkilö. TH huolenpitoasiakkaat -10%. Materiaalin lisäksi hintaan kuuluu kahvit ja lounas! Kurssille pääset ilmoittautumalla ELL Anna Lindholmille anna.lindholm@lehmalaakarit.com tai 040 1249790 viimeistään: 24.3.2019!

Lähteet:

Eläintaudit Suomessa 2017. Eviran julkaisuja.

Ett ry. Hallitse puhdistustekniikka – hillitse tartunnat

Vasikkaripulit VEKS! – kurssin luennot (lähteineen).